Beelden, Projecten & Installaties

Sinds de zomer van 2018 werkt Hester van Dapperen in opdracht én in samenspraak met de Gemeente Noordwijk(erhout) aan een beeldengroep in de Openbare Ruimte met als onderwerp ‘Verdwenen Erfgoed’.
Zij houdt ervan om projecten te initiëren of samen te werken in projecten met kunstenaars en mensen uit andere disciplines, bedrijven of nu ook een gemeente. Deze kunstprojecten hebben een vaak een gemixt karakter. Zij bieden een mogelijkheid tot samenwerking met anderen en om kunst te bedrijven in andere vormen. Naast haar hedendaags kunstenaarschap heeft Hester van Dapperen een loopbaan als conceptueel mode ontwerpster, foto styliste, illustratrice en sieradenontwerpster. In een aantal van de 3D projecten komt die achtergrond en expertize naar voren. De projecten fungeren bovendien als algemene ontwikkeling en laten het conceptuele en experimentele karakter van de kunstenaar zien. De ‘afdeling Beelden, Installaties en Projecten’ van de site toont een overzicht van een aantal van die projecten van de afgelopen jaren.

Beeldend kunstenaar

Hester van Dapperen bewandelt hele nieuwe wegen.
 Ze schildert bewegende mensvormen tegen achtergronden van het moderne leven.
De schilderijen zijn vaak op transparante dragers veelal met textiele invoegingen.
Haar inspiratie vindt ze in de weidse stedelijke omgeving zoals die van Amsterdam. 
De doeken hebben vaak een verborgen actuele maatschappelijke lading. 
Meerdere aspecten kunnen zich kenbaar maken aan de toeschouwer.

Het begon met het voltooien van de mode academie in Amsterdam en het ontwerpen voor bekende kleding merken zoals Oilily en Mexx. Maar haar passie voor schilderen en het maken van objecten zorgde ervoor dat Hester inmiddels een gevestigd beeldend kunstenaar is.
Zij werd geselecteerd voor de masterclass van de bekende Duitse kunstenaar Jorg Immendorff. Hester werkt in concepten, waarbij een duidelijk idee ten grondslag ligt aan haar werk, de mens in beweging. Het belang van het gebruikte materiaal wil ze zichtbaar maken, zoals bij de transparante schilderijen in 2 lagen.
Ook in het buitenland worden haar schilderijen verzameld; haar werk krijgt regelmatig een centrale plek bij de Amerikaanse site Saatchiart.com

“In mijn beeldend werk ben ik geboeid door de mens in beweging.
Vaak werk ik jarenlang aan een concept, waarbinnen aldoor andere nuances ontstaan.
De rol van het gebruikte materiaal vind ik belangrijk:
-De drager is soms transparant. Hierdoor ontstaat dieptewerking, met als extra schaduwen ontstaan door lichtval.
-De textiele toevoegingen als patchwork, borduursels, gaten, hechtingen, maar ook parelmoeren knoopjes.
– Het gebruik van pigmenten. Door verf te maken van pigmenten ontstaan verrassende diepere tonen.
Als mode ontwerpster ben ik voorheen naast mijn beeldend werk, veel met mode en textiel bezig geweest, daarvan zie je sporen terug in mijn schilderijen”.

Beeldend kunstenaar

Beeldend kunstenaar Hester van Dapperen schrijft: In mijn beeldend werk ben ik geboeid door de mens in beweging, als mijn reflectie van de realiteit. Ik werk in concepten, een duidelijk idee ligt ten grondslag aan het werk. Vaak werk ik jarenlang aan een onderwerp, waarbinnen aldoor andere nuances ontstaan.

Het is mijn verlangen om dieper te gaan dan de afbeelding. Mijn doel is het onderliggende zichtbaar te maken, zoals bijvoorbeeld het belang, de rol van het gebruikte materiaal:

De drager is soms transparant. Hierdoor ontstaat dieptewerking, met daardoor ontstane schaduwen. Het gebruik van pigmenten. Door zelf verf te maken van pigmenten bereik ik verrassender diepere tonen.

Ik werk met textiele toevoegingen als patchwork, borduursels, gaten, hechtingen. Als mode ontwerpster bij Ollily, en conceptdesigner bij Mexx ben ik voorheen naast mijn beeldend werk, veel met textiel bezig geweest.

Mijn inspiratie vind ik in de weidse stedelijke omgeving van Amsterdam. De doeken hebben vaak een verborgen actuele maatschappelijke lading. Meerdere aspecten kunnen zich kenbaar maken aan de toeschouwer.

Schilderijen van Hester van Dapperen

SCHILDERIJEN, HEDENDAAGSE KUNST BEELDEND KUNSTENAAR

Hester van Dapperen is een productieve, veelzijdige Nederlandse hedendaagse kunstenaar uit Amsterdam. Haar focus ligt bij schilderen. Haar stijl is te plaatsen in de hedendaagse kunst traditie en heeft zowel conceptuele grafische als abstracte en figuratieve kenmerken. In deze sectie ligt de focus op haar hedendaagse kunst schilderijen van de afgelopen 18 jaar waarin zij een meer conceptuele schilder stijl ontwikkelde, hoewel ‘mensen’ nog steeds het hoofdonderwerp zijn in haar werk, neemt het gewicht van haar rijke colorfields en meer conceptuele minimal art schilderijen toe. We presenteren haar werk volgens de categorieen zoals zij ze heeft genoemd: Transparanten, Stiksels, Profielen, Cuts, Nieuws, Blad.

DOEK EN AFBEELDING, IS DE VOORSTELLING WAT JE ZIET?

“Textiel in de ruimste zin heeft mijn interesse en is mijn werkterrein, in de beeldende kunst en in de mode, mijn ervaring is dat beide terreinen elkaar voeden. Het is mijn streven om verder te kijken dan de afbeelding, door de facade heen, als het ware, achter de voorstelling. Ik wil het onbewuste deel van wat je ziet naar boven laten komen. De gemanipuleerde afbeelding wordt ondergeschikt aan het gebruikte materiaal en roept vraagtekens op door z’n nieuwe vorm. Het gaat me niet zozeer om de afbeelding als wel om het effect. Het werk is een verbeelding van de werkelijkheid, maar op zo’n manier dat je je afvraagt waar je naar kijkt, wat echt is en wat niet.”

Schilderijen, Beeldende Kunst

  • Beeldend kunstenaar Hester van Dapperen is een professionele, veelzijdige Nederlandse hedendaagse kunstenaar uit Amsterdam.
  • Haar stijl is te plaatsen in de hedendaagse kunst en heeft zowel conceptuele, grafische, als abstracte en figuratieve kenmerken. De focus van deze website ligt op haar hedendaagse schilderijen van de afgelopen 18 jaar waarin zij een conceptuele schilderstijl ontwikkelde, 'bewegende mensvormen tegen achtergronden van het moderne leven' zijn het hoofdonderwerp in haar werk, zowel in haar versneden expressionistische colorfields en gestreepte schilderijen als in de transparante conceptuele 3D schilderijen.
  • Haar inspiratie vindt ze in de weidse stedelijke omgeving zoals die van Amsterdam. 
De doeken hebben vaak een verborgen actuele maatschappelijke lading. 
Meerdere aspecten kunnen zich kenbaar maken aan de toeschouwer.

Saatchi Gallery London toont 3 schilderijen van Hester van Dapperen

  • Transparent paintings 'The Wall' and 'Marathon' and painted on linen 'Tomorrow 2'

Three artworks will appear  from 20 September with other works on screen at the 2nd floor of the Saatchi Gallery. The artworks will remain in the loop as long as the screen is up. This is an ongoing project. The artworks will be shown in rotation with other selected artworks.

Some of the paintings are available at the Saatchi online gallery