Broedjurk

Broedjurk, i.s.m. Atten van der Vlugt

Het idee voor kunst installatie ‘Broedjurk’ onstond naar aanleiding van de kippen ziekte die Nederland in haar greep hield een aantal jaar geleden.

De Broedjurk is groot en gemaakt van lappen en vodden. De ruimte onder ‘de schort’ vertegenwoordigd ‘de andere wereld’, afgeschermd van de samenleving. De cup implantaten met de enorme hoeveelheid eieren with ataat symbool voor de enorme exploitatie door de bio-industrie aan de ene kant en de kwetsbaarheid van e natuur aan de andere kant.

De Broedjurk reflecteert een contrast tussen artistelijke vrijheid, creativiteit, ruimte en tijd als het hoogste doel. Terwijl voor de bio-industrie alleen winstmaximalisatie het criterium is.

Kunst installatie komt tot leven door publieksparticipatie.

Materiaal

mixed media

Afmetingen:

3.10 m. by 3.50 m.

Getoond:

Expo ‘broedplaatsen Arti et Amicitiae’ Amsterdam 2004,
‘Kunstvlaai 2004’ Westergasfabriek Amsterdam,
‘Nest’ kunsthuis Secretarie 2004/2005 Meppel,
Expo ‘tune the light’, Erco Naarden.
Open Studios bij Rijkshemelvaart en De Nieuwe Meer

Kunst installatie Broedjurk werd gesubsidieerd door Het Amsterdams fonds voor de kunstenBroedjurk (in cooperation with Atten van der Vlugt).

 

Test Portal

Projection Reflex kunst installatie

Tijdens de tweejaarlijkse internationale Now Art expositie in de Docklands in Amsterdam hedendaagse kunstenares Hester van Dapperen werd uitgenodigd een kunst installatie te creeren in samenwerking met het publiek en andere kunstenaars.

Kunst installatie ‘Projection Reflex’ is gericht op publieksparticipatie. Drie grote colourfields vangen de schaduw op die ontstaat doordat mensen de ruimte betreden waar de kunstinstallatie is opgesteld. De lichtbundel raakt het participerende publiek waardoor als in reaktie de schaduwen ontstaan op de colourfield schilderijen. Op het momnet dat dit gebeurt is het kunstwerk tijdelijk af.

“Het doel van deze kunstinstallatie is om de aandacht te verleggen van jezelf naar het onbekende. Ik shilder de leegte. het silhouet van de toeschouwer is de tijdelijke factor in het schilderij/object. Het korte moment waarin inspiratie en volmaaktheid samenvallen. De projectie verrijst en de reflectie volgt: Ontmoet je schaduw.”

 

Projection Reflex kunst installatie

Omschrijving van het concept:

De ruimte is schemerig, drie lichtspots verlichten de drie colourfields, die in een driehoek aan elkaar genaaid zijn. Het oppervlak van de colourfields is behandeld met hechtingen en pigmenten. Het object wordt centraal in de ruimte opgehangen. Iemand loopt langs een spot waardoor een deel van het licht wordt onderbroken. De schaduw valt op het doek, het geschilderde gedeelte is tijdelijk af. Des te dichter iemand het doek nadert, des te groter wordt de schaduw, onmogelijk om aan te ontsnappen.

Installatie

door interactie met de toeschouwer

Afmetingen

driehoek met zijden van 2m x 8m

Materiaal

pigment, olie, linnen, spots

Getoond

Testportal: 25 International Now Artists, NDSM Amsterdam, 2003

 

Error of Terror

The error of terror installatie, by VRD8 (i.s.m. Atten van der Vlugt) Mei 2004
Dit project is een studie naar de vraag: wie is de boodschapper van een relatief vertrouwenswekkend universele boodschap, een priester, een president… Het onderzoekt de boodschap die het kan produceren.

Het project kent drie fasen.

Deel 1: een kunstinstallatie met ondertitelde foto’s in de struiken rond Nieuw en Meer. In het midden een verlaten slagveld.

Deel 2: een manipilatie van ondertitlede foto’s, een nieuwe andere boodschap ontstaat.

Deel 3: iedereen is welkom om op het ‘podium van de toekomst’ te klimmen in de welkomst tekst uit te spreken:

“podium van de toekomst, vrijheid van meningsuiting, voor wie de vrijheid aandurft, op de kist, z’n woord te ventileren,

geluidskunstenaars, sprekers, dichters, discuzeurs, deelnemers tot projectie ontwikkelaars.

 

Beeld Voor Wentink

Aan het eind van 2005 Wentink Architecten vroegen hester van Dapperen een beeld te maken geinspireerd op het nieuwe logo van het bedijf.

Daar van Dapperens focus ligt bij het schilderijen bleek dit enigzins een uitdaging.

 

Beeld, logo in 3D

Het kunstwerk bestaat uit 5 delen.

Ledlichtjes zijn in het beeld geplaatst

Afmetingen: 30 x 30 x 40 cm