Strepen

Concept
Hester van Dapperen werkt graag in Concepten, een belangrijk onderwerp in haar werk is de mens in beweging, vaak gecombineerd met een onderliggend hedendaags onderwerp. Haar werk is speels waarin een serieuze boodschap intuïtief kan worden ontdekt.
Het concept van de schilderijen bestaat uit een collage-achtige structuur op een kleurrijke gestreepte achtergrond, met popart-achtige figuren, profielen, rolmodellen, industriële gebouwen, tekeningen en tekst.

‘Canon van de Nederlandse geschiedenis’
Sinds enkele jaren werkt zij naast haar andere schilderijen, aan een reeks mixed-media schilderijen met het onderwerp ‘de Canon van de Nederlandse geschiedenis’.
 De serie schilderijen heeft de titel ‘Strepen’. Ze zijn een gelaagd beeldverhaal met als onderwerp de geschiedenis en de hedendaagse tijd van Nederland vrij geïnterpreteerd.
Voor Hester van Dapperen is het een interessant proces om voordat het schilderen begint informatie te zoeken en na te denken over de geschiedenis en de verschillende verhalen, perspectieven over de geschiedenis te combineren in een collage van ideeën. Wanneer een onderwerp haar aandacht trekt, onderzoekt ze en denkt ze na over de kwestie(s) totdat deze componenten vermengd zijn met haar eigen verbeelding.
Welke onderwerpen gebruikt zijn uit de Nederlandse Canon wordt misschien niet onmiddellijk duidelijk, kijkend naar het schilderij. De bedoeling is dat deze serie uitdaagt, nieuwsgierigheid opwekt en bewust of onbewust iets in beweging zet. Oude ideeën en nieuwe inzichten die zich vermengen met kennis of herkenning. Het is een weerspiegeling van onze inventieve maar ook onvoorspelbare wereld. De geschiedenis die zich herhaalt op nieuwe manieren, onschuldig of vervreemdend, lief, hard of verdrietig of…. Elke generatie heeft een andere kijk op de geschiedenis. De serie schilderijen zijn open voor interpretatie met ongemak of plezier.

Beschrijving en Materialen
Hedendaags beeldend kunstenaar Hester van Dapperen gebruikt in haar schilderijen graag de tegenstelling van ruwe en verfijnde materialen en houdt van het experimenteren met nieuwe materialen of materialen op een ongewone manieren te gebruiken en te combineren met transparante, schaduwen, borduursels en kleurpigmenten.
Gebruikte materialen zijn acryl-, olieverf en pigmenten op linnen met borduur, inkt en mixed media zoals patches met tekeningetjes, opgenaaid met touw.

Gerelateerd Werk

Your Response

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.